Ga naar hoofdinhoud

Aanpassen ODV-uitkeringsperiode na verlagen AOW-leeftijd toegestaan

Ruim 53.000 DGA’s hebben gekozen om hun pensioen in eigen beheer om te zetten in een zogenoemde Oudedagsverplichting (ODV). De ingangsdatum en duur van ODV-uitkeringen zijn gekoppeld aan de AOW-leeftijd. Als gevolg van de recente verlaging van de (verwachte) AOW-leeftijd komt de vraag op of het mogelijk is om een aangevangen ODV-uitkeringsperiode aan te passen?

ODV uitkeringen mogen op zijn vroegst 5 jaar vóór het bereiken van de AOW leeftijd ingaan, maar moeten uiterlijk 2 maanden na het bereiken van de AOW leeftijd ingaan. De ODV wordt standaard uitgekeerd in een periode van 20 jaar vanaf de AOW-leeftijd. Gaat de uitkering in vóór de AOW leeftijd, dan wordt die periode van 20 jaar verlengd met de periode tussen de ingangsdatum en de AOW-leeftijd. Bij de aanvang van de ODV-uitkeringen, staat de duur van de ODV-uitkeringsperiode in principe vast. De belastingdienst heeft nu laten weten dat er geen fiscaal bezwaar bestaat om een eerder vastgestelde ODV-uitkeringsperiode eenmalig aan te passen, als de verwachte AOW-leeftijd intussen is verlaagd. Aanpassing is echter nooit verplicht.

Bij het aanpassen van de resterende ODV-uitkeringsperiode aan de lagere AOW-leeftijd dient het bedrag van de uit te keren ODV-termijnen direct herrekend te worden. Daardoor zullen de uitkeringen iets hoger worden. Bij het aanpassen van de resterende ODV-uitkeringsperiode aan de verlaagde AOW-leeftijd, mag de aangepaste resterende ODV-uitkeringsperiode ook alsnog naar keuze worden afgerond op hele maanden of jaren.

De aanpassing kan zowel gedurende het huidige uitkeringsjaar, als op de geldende ODV-uitkeringsverjaardag plaatsvinden. In het eerste geval wijzigt de ODV-uitkeringsverjaardag niet en vindt er ook geen oprenting plaats van de op dat moment resterende waarde van de ODV. Bij aanpassing van de resterende ODV-uitkeringsperiode op de ODV-uitkeringsverjaardag, moet de waarde van de ODV eerst opgerent worden, met de geldende marktrente. Bij de huidige negatieve marktrente betekent dat overigens een vrijval in de winst.

Eindejaarstips 2022

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 75 tips ingedeeld…

Lees meer

Europese rechter verklaart openbaar UBO-register ongeldig

Het Hof van Justitie van de EU heeft een streep gezet door de openbare toegankelijkheid van het UBO-register. De toegang van het grote publiek tot informatie over uiteindelijk begunstigden is…

Lees meer

Einde ‘jubelton’ in zicht, onderneem nog in 2022 actie!

De regering heeft aangegeven de verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning met ingang van 2024 te willen beëindigen. Maar om het huidige vrijstellingsbedrag van € 106.671 ook in 2023 te…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag uit het koffertje van de minister van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor u op een rij. 1. Invoering verhoogd tarief en…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2023

Tijdens Prinsjesdag 2022 is het Belastingplan voor 2023 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2023. Veel voorstellen zijn al eerder aangekondigd, bijvoorbeeld in het…

Lees meer

Belastingplan 2023: Box 3

Box 3 - Kerstavondarrest In december 2021 heeft de Hoge Raad in het befaamde Kerstavond-arrest geoordeeld dat het box 3-stelsel in bepaalde gevallen in strijd is met Europees recht. Dit…

Lees meer
Back To Top