Skip to content

Aanpassen ODV-uitkeringsperiode na verlagen AOW-leeftijd toegestaan

Ruim 53.000 DGA’s hebben gekozen om hun pensioen in eigen beheer om te zetten in een zogenoemde Oudedagsverplichting (ODV). De ingangsdatum en duur van ODV-uitkeringen zijn gekoppeld aan de AOW-leeftijd. Als gevolg van de recente verlaging van de (verwachte) AOW-leeftijd komt de vraag op of het mogelijk is om een aangevangen ODV-uitkeringsperiode aan te passen?

ODV uitkeringen mogen op zijn vroegst 5 jaar vóór het bereiken van de AOW leeftijd ingaan, maar moeten uiterlijk 2 maanden na het bereiken van de AOW leeftijd ingaan. De ODV wordt standaard uitgekeerd in een periode van 20 jaar vanaf de AOW-leeftijd. Gaat de uitkering in vóór de AOW leeftijd, dan wordt die periode van 20 jaar verlengd met de periode tussen de ingangsdatum en de AOW-leeftijd. Bij de aanvang van de ODV-uitkeringen, staat de duur van de ODV-uitkeringsperiode in principe vast. De belastingdienst heeft nu laten weten dat er geen fiscaal bezwaar bestaat om een eerder vastgestelde ODV-uitkeringsperiode eenmalig aan te passen, als de verwachte AOW-leeftijd intussen is verlaagd. Aanpassing is echter nooit verplicht.

Bij het aanpassen van de resterende ODV-uitkeringsperiode aan de lagere AOW-leeftijd dient het bedrag van de uit te keren ODV-termijnen direct herrekend te worden. Daardoor zullen de uitkeringen iets hoger worden. Bij het aanpassen van de resterende ODV-uitkeringsperiode aan de verlaagde AOW-leeftijd, mag de aangepaste resterende ODV-uitkeringsperiode ook alsnog naar keuze worden afgerond op hele maanden of jaren.

De aanpassing kan zowel gedurende het huidige uitkeringsjaar, als op de geldende ODV-uitkeringsverjaardag plaatsvinden. In het eerste geval wijzigt de ODV-uitkeringsverjaardag niet en vindt er ook geen oprenting plaats van de op dat moment resterende waarde van de ODV. Bij aanpassing van de resterende ODV-uitkeringsperiode op de ODV-uitkeringsverjaardag, moet de waarde van de ODV eerst opgerent worden, met de geldende marktrente. Bij de huidige negatieve marktrente betekent dat overigens een vrijval in de winst.

Eindejaarstips 2023

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 48 tips ingedeeld…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2024

Hieronder volgt een overzicht van een aantal belangrijke fiscale voorstellen voor de vermogende DGA en de ondernemer, die met Prinsjesdag 2024 bekend zijn geworden. 1. Afschaffen van het open familiefonds…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2024

Tijdens Prinsjesdag 2023 is het Belastingplan voor 2024 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2024. Op onze website vindt u nu diverse artikelen…

Lees meer

Belastingplan 2024: Ondernemingen en dga

Vervallen belastingplicht open familiefondsen Wil een familiefonds, vaak een fonds voor gemene rekening (fgr), voor de vennootschapsbelasting zelfstandig belastingplichtig blijven, dan moet het per 1 januari 2025 aan nieuwe voorwaarden…

Lees meer

Belastingplan 2024: Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

BOR Als ondernemingsvermogen wordt overgedragen door schenking of vererving, kan dat tot heffing van schenk- of erfbelasting leiden. Om te voorkomen dat de continuïteit van een onderneming hierdoor in gevaar…

Lees meer

Belastingplan 2024: Werkgever

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding Een werkgever mag in 2023 aan zijn werk-nemers een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,21 per zakelijke kilometer (inclusief woon-werkverkeer) toekennen. Deze maximale onbelaste vergoeding wordt per…

Lees meer
Back To Top