Ga naar hoofdinhoud

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de bezitstermijn

Bij schenking of vererving van ondernemingsvermogen kan, onder voorwaarden, een beroep worden gedaan op de BOR. Bij toepassing van de BOR is tussen de 83% en 100% van het verkregen ondernemingsvermogen vrijgesteld van heffing van schenk- of erfbelasting.

Eén van de voorwaarden voor de toepassing van de BOR is dat het ondernemingsvermogen gedurende een bepaalde periode aan de schenker of de erflater moet hebben toebehoord: de bezitstermijn. Deze bezitstermijn bedraagt vijf jaar bij schenkingen en één jaar bij vererving. Is het onderliggende vermogensbestanddeel korter in bezit, dan vervalt de hele vrijstelling!

Er ontstond in praktijk discussie met de Belastingdienst over toepassing van de bezitstermijn bij een schenking van aandelen in een vennootschap die al langer dan vijf jaar in bezit was, maar waar binnen die vijf jaar een andere onderneming was gekocht. Het standpunt van de Belastingdienst was dat voor dat gekochte onderdeel een nieuwe termijn van vijf jaar ging lopen. Vorige week heeft de Hoge Raad deels ten nadele van de Belastingdienst beslist hierover.

Volgens de Hoge Raad moet onderscheid gemaakt worden tussen de aankoop van activa/passiva en de aankoop van aandelen in een BV. Bij een activa/passiva transactie gaat geen nieuwe termijn lopen, mits de activa/passiva opgaan in bestaande onderneming. Als de gekochte activa/passiva samen een zelfstandige onderneming vormen (lees: een andere onderneming dan die al werd uitgeoefend), dan gaat er wel een nieuwe bezitstermijn lopen. Bij aankoop van aandelen in een ondernemende BV gaat ook een nieuwe termijn lopen. Ook al liggen de gekochte activiteiten in het verlengde van de bestaande activiteiten.

Laat u zich bij de overdacht van ondernemingsvermogen goed adviseren om te voorkomen dat een (deel van) de vrijstelling verloren gaat door een verkeerde timing. Onze adviseurs staan voor u klaar.

Eindejaarstips 2022

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 75 tips ingedeeld…

Lees meer

Europese rechter verklaart openbaar UBO-register ongeldig

Het Hof van Justitie van de EU heeft een streep gezet door de openbare toegankelijkheid van het UBO-register. De toegang van het grote publiek tot informatie over uiteindelijk begunstigden is…

Lees meer

Einde ‘jubelton’ in zicht, onderneem nog in 2022 actie!

De regering heeft aangegeven de verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning met ingang van 2024 te willen beëindigen. Maar om het huidige vrijstellingsbedrag van € 106.671 ook in 2023 te…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag uit het koffertje van de minister van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor u op een rij. 1. Invoering verhoogd tarief en…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2023

Tijdens Prinsjesdag 2022 is het Belastingplan voor 2023 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2023. Veel voorstellen zijn al eerder aangekondigd, bijvoorbeeld in het…

Lees meer

Belastingplan 2023: Box 3

Box 3 - Kerstavondarrest In december 2021 heeft de Hoge Raad in het befaamde Kerstavond-arrest geoordeeld dat het box 3-stelsel in bepaalde gevallen in strijd is met Europees recht. Dit…

Lees meer
Back To Top