Bij schenking of vererving van ondernemingsvermogen kan, onder voorwaarden, een beroep worden gedaan op de BOR. Bij toepassing van de BOR is tussen de 83% en 100% van het verkregen ondernemingsvermogen vrijgesteld van heffing van schenk- of erfbelasting.
Eén van de voorwaarden voor de toepassing van de BOR is dat het ondernemingsvermogen gedurende een bepaalde periode aan de schenker of de erflater moet hebben toebehoord: de bezitstermijn. Deze bezitstermijn bedraagt vijf jaar bij schenkingen en één jaar bij vererving. Is het onderliggende vermogensbestanddeel korter in bezit, dan vervalt de hele vrijstelling!
Er ontstond in praktijk discussie met de Belastingdienst over toepassing van de bezitstermijn bij een schenking van aandelen in een vennootschap die al langer dan vijf jaar in bezit was, maar waar binnen die vijf jaar een andere onderneming was gekocht. Het standpunt van de Belastingdienst was dat voor dat gekochte onderdeel een nieuwe termijn van vijf jaar ging lopen. Vorige week heeft de Hoge Raad deels ten nadele van de Belastingdienst beslist hierover.
Volgens de Hoge Raad moet onderscheid gemaakt worden tussen de aankoop van activa/passiva en de aankoop van aandelen in een BV. Bij een activa/passiva transactie gaat geen nieuwe termijn lopen, mits de activa/passiva opgaan in bestaande onderneming. Als de gekochte activa/passiva samen een zelfstandige onderneming vormen (lees: een andere onderneming dan die al werd uitgeoefend), dan gaat er wel een nieuwe bezitstermijn lopen. Bij aankoop van aandelen in een ondernemende BV gaat ook een nieuwe termijn lopen. Ook al liggen de gekochte activiteiten in het verlengde van de bestaande activiteiten.
Laat u zich bij de overdacht van ondernemingsvermogen goed adviseren om te voorkomen dat een (deel van) de vrijstelling verloren gaat door een verkeerde timing. Onze adviseurs staan voor u klaar.