In Nederland wordt een register ingevoerd waarin de uiteindelijk belanghebbenden (ultimate beneficial owner afgekort als UBO) van bijvoorbeeld een BV, maar ook van een Stichting worden opgenomen. Afgelopen week heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel dat invoering van het register regelt. De exacte invoeringsdatum is nog niet bekend, maar het is de bedoeling dit nog dit gebeurt.
Iedereen die een belang heeft van 25% of meer wordt in dit register opgenomen. Voor een BV is dat in het algemeen goed vast te stellen. Maar voor een Stichting kan dat vrij lastig worden. Maar omdat er toch altijd iemand moet worden opgenomen in het register zijn daarvoor afzonderlijke regels gemaakt. Als op grond van de criteria geen UBO kan worden aangewezen, moet veelal het bestuur als vervangend UBO worden ingeschreven.
Naast het gehouden belang en naam van de UBO, moet ook burgersofinummer, geboortedatum, -plaats en -land van de UBO worden opgenomen. Ook moet de volledige adresgegevens worden opgenomen. Het register is net als het Handelsregister openbaar toegankelijk. Niet alle genoemde gegevens worden openbaar, maar tegen betaling kan wel iedereen zien wie UBO is van bijvoorbeeld een BV. In het openbare deel is alleen de naam van iemand zichtbaar.
Het wordt verplicht de UBO te registreren en deze gegevens actueel te houden. Als aan die verplichting niet wordt voldaan kan uiteindelijk een boete worden opgelegd.
Het UBO register gaat naast de genoemde BV en Stichting onder andere ook gelden voor: niet-beursgenoteerde nv’s, verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid (formele verenigingen), informele verenigingen die een onderneming voeren, maatschappen, vof’s, commanditaire vennootschappen, coöperaties. Ook algemeen nut beogende instellingen (anbi’s) moeten hun UBO’s registreren.
Er komt op een later moment een afzonderlijk register waarin ook de UBO’s van trusts en trustachtige entiteiten moeten worden geregistreerd. Hieronder valt dan ook het Fonds voor Gemene Rekening.