Ga naar hoofdinhoud

Belangrijke stap gezet naar invoering UBO-register

In Nederland wordt een register ingevoerd waarin de uiteindelijk belanghebbenden (ultimate beneficial owner afgekort als UBO) van bijvoorbeeld een BV, maar ook van een Stichting worden opgenomen. Afgelopen week heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel dat invoering van het register regelt. De exacte invoeringsdatum is nog niet bekend, maar het is de bedoeling dit nog dit gebeurt.

Iedereen die een belang heeft van 25% of meer wordt in dit register opgenomen. Voor een BV is dat in het algemeen goed vast te stellen. Maar voor een Stichting kan dat vrij lastig worden. Maar omdat er toch altijd iemand moet worden opgenomen in het register zijn daarvoor afzonderlijke regels gemaakt. Als op grond van de criteria geen UBO kan worden aangewezen, moet veelal het bestuur als vervangend UBO worden ingeschreven.

Naast het gehouden belang en naam van de UBO, moet ook burgersofinummer, geboortedatum, -plaats en -land van de UBO worden opgenomen. Ook moet de volledige adresgegevens worden opgenomen. Het register is net als het Handelsregister openbaar toegankelijk. Niet alle genoemde gegevens worden openbaar, maar tegen betaling kan wel iedereen zien wie UBO is van bijvoorbeeld een BV. In het openbare deel is alleen de naam van iemand zichtbaar.
Het wordt verplicht de UBO te registreren en deze gegevens actueel te houden. Als aan die verplichting niet wordt voldaan kan uiteindelijk een boete worden opgelegd.

Het UBO register gaat naast de genoemde BV en Stichting onder andere ook gelden voor: niet-beursgenoteerde nv’s, verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid (formele verenigingen), informele verenigingen die een onderneming voeren, maatschappen, vof’s, commanditaire vennootschappen, coöperaties. Ook algemeen nut beogende instellingen (anbi’s) moeten hun UBO’s registreren.

Er komt op een later moment een afzonderlijk register waarin ook de UBO’s van trusts en trustachtige entiteiten moeten worden geregistreerd. Hieronder valt dan ook het Fonds voor Gemene Rekening.

Eindejaarstips 2022

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 75 tips ingedeeld…

Lees meer

Europese rechter verklaart openbaar UBO-register ongeldig

Het Hof van Justitie van de EU heeft een streep gezet door de openbare toegankelijkheid van het UBO-register. De toegang van het grote publiek tot informatie over uiteindelijk begunstigden is…

Lees meer

Einde ‘jubelton’ in zicht, onderneem nog in 2022 actie!

De regering heeft aangegeven de verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning met ingang van 2024 te willen beëindigen. Maar om het huidige vrijstellingsbedrag van € 106.671 ook in 2023 te…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag uit het koffertje van de minister van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor u op een rij. 1. Invoering verhoogd tarief en…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2023

Tijdens Prinsjesdag 2022 is het Belastingplan voor 2023 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2023. Veel voorstellen zijn al eerder aangekondigd, bijvoorbeeld in het…

Lees meer

Belastingplan 2023: Box 3

Box 3 - Kerstavondarrest In december 2021 heeft de Hoge Raad in het befaamde Kerstavond-arrest geoordeeld dat het box 3-stelsel in bepaalde gevallen in strijd is met Europees recht. Dit…

Lees meer
Back To Top