Skip to content

De wetsvoorstellen kort op een rij gezet

Het pakket Belastingplan 2019 bestaat uit de volgende zeven wetsvoorstellen:

  1. Belastingplan 2019; Hierin zijn maatregelen opgenomen die vanaf 1 januari 2019 budgettair effect hebben, zoals maatregelen die raken aan de koopkracht van burgers.

  2. Wet bronbelasting 2020; Hierin is een aantal met elkaar samenhangende maatregelen opgenomen. Onder andere invoering van bronbelasting op dividenden naar laagbelastende jurisdicties (landen die minder dan 7% heffen) en in misbruiksituaties, afschaffing van de dividendbelasting en een tariefsverlaging in de Vpb. Verder worden wezenlijke grondslagmaatregelen in de Vpb voorgesteld.

  3. Fiscale vergroeningsmaatregelen 2019; Hierin vinden we een aantal wijzigingen in de milieubelastingen, zoals een verhoging van het tarief van de eerste schijf in de energiebelasting voor aardgas, een verlaging van het tarief van de eerste schijf voor elektriciteit en een verhoging in de afvalstoffenbelasting voor het storten en verbranden van afvalstoffen. Ook wordt een heffingsvermindering voor de verduurzaming van huurwoningen en het afschaffen van de teruggaafregeling BPM voor taxi’s en OV voorgesteld.

  4. Overige fiscale maatregelen 2019; Hierin zijn maatregelen opgenomen die geen budgettaire gevolgen hebben, noodzakelijk zijn ten behoeve van het onderhoud van het fiscale stelsel en andere maatregelen die meer technisch van aard zijn.

  5. Wet implementatie artikel 1 richtlijn elektronische handel; Dit voorstel leidt tot de modernisering en vereenvoudiging van de heffing en inning van de btw op grensoverschrijdende internetverkopen aan particulieren.

  6. Wet modernisering kleineondernemersregeling (KOR); Hierin wordt voorgesteld om de huidige regeling in de Wet OB 1968 te moderniseren door de introductie van een facultatieve omzet-gerelateerde vrijstellingsregeling van omzetbelasting bij een omzetgrens van € 20.000.

  7. Wet aanpassing kansspelbelasting voor sportweddenschappen. Hierin wordt geregeld dat weddenschappen, ongeacht of deze op het land of op afstand worden aangeboden, fiscaal gelijk worden behandeld.

Lees ook onze complete nieuwsbrief Special Miljoenennota 2019

Eindejaarstips 2023

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 48 tips ingedeeld…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2024

Hieronder volgt een overzicht van een aantal belangrijke fiscale voorstellen voor de vermogende DGA en de ondernemer, die met Prinsjesdag 2024 bekend zijn geworden. 1. Afschaffen van het open familiefonds…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2024

Tijdens Prinsjesdag 2023 is het Belastingplan voor 2024 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2024. Op onze website vindt u nu diverse artikelen…

Lees meer

Belastingplan 2024: Ondernemingen en dga

Vervallen belastingplicht open familiefondsen Wil een familiefonds, vaak een fonds voor gemene rekening (fgr), voor de vennootschapsbelasting zelfstandig belastingplichtig blijven, dan moet het per 1 januari 2025 aan nieuwe voorwaarden…

Lees meer

Belastingplan 2024: Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

BOR Als ondernemingsvermogen wordt overgedragen door schenking of vererving, kan dat tot heffing van schenk- of erfbelasting leiden. Om te voorkomen dat de continuïteit van een onderneming hierdoor in gevaar…

Lees meer

Belastingplan 2024: Werkgever

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding Een werkgever mag in 2023 aan zijn werk-nemers een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,21 per zakelijke kilometer (inclusief woon-werkverkeer) toekennen. Deze maximale onbelaste vergoeding wordt per…

Lees meer
Back To Top