Skip to content

Eindejaarstips 2019

Nu Sinterklaas weer in het land is, is ook de tijd weer aangebroken van de zogenoemde eindejaarstips. Natuurlijk bent u bij ons het gehele jaar in goede handen, maar wij hebben toch meer dan 100 tips voor u verzameld. Hierbij delen wij onze top 5 eindejaarstips!

Eindejaarstips 2019

  1. Keer dit jaar nog dividend uit

    Op 1 januari 2020 zal het tarief over het inkomen uit aanmerkelijk belang stijgen van 25% naar 26,25%. Het maakt daarbij niet uit of de winstreserve van uw B.V. is ontstaan vóór de tariefsverhoging.
    Dit kan een goede reden zijn om dit jaar nog onder het huidig tarief dividend uit te keren.

  2. Zet uw pensioen in eigen beheer dit jaar nog om in oudedagsverplichting

    Als u uw pensioen in eigen beheer (PEB) niet wilt of kunt afkopen, kunt u dit jaar nog wel besluiten om het pensioen om te zetten in een oudedagsverplichting (ODV). Daarmee vervalt bijvoorbeeld de ‘dividendklem’. In 2020 komt deze mogelijkheid te vervallen!

  3. Vraag btw terug op oninbare debiteuren uit 2018

    Zit u al lang te wachten op een betaling van een debiteur? Weet dan dat u vanaf één jaar na het opeisbaar worden van de factuur u teruggaaf van de btw daarop dient te vragen. Dat bedrag dient u in mindering brengen op de periodieke btw-aangifte. Als binnen het jaar al duidelijk wordt dat de factuur niet zal worden betaald, dan moet u de teruggaaf btw verzoeken in het tijdvak waarin duidelijk werd dat uw debiteur niet zou betalen.

  4. Verlaag uw spaargeld vóór 1 januari 2020, de peildatum van box 3

    Als gevolg van de extreem lage rente op spaargeld leidt de box 3-heffing over spaargeld tot een hoge belastingdruk. U kunt deze druk voor 2020 verlagen door vóór de peildatum van 1 januari 2020 uw spaargeld als (informeel) kapitaal of agio te storten in een B.V. of een open fonds voor gemene rekening of (tegen lage rente) uit te lenen aan uw B.V.

  5. Benut de vrije ruimte van de WKR: Houd bijvoorbeeld een eindejaarsborrel

    Heeft u als werkgever in 2019 de volledige vrije ruimte van de werkkostenregeling (in 2019 1,2% van de fiscale loonsom) nog niet benut? Dan kunt u die bijvoorbeeld benutten voor het kerstpakket of voor een eindejaarsborrel op een externe locatie. Dat biedt meer dan alleen maar fiscaal voordeel!

De belangrijkste tip is natuurlijk dat u ons tijdig informeert over belangrijke ontwikkelingen in uw activiteiten en uw plannen voor het nieuwe jaar. Dan kunnen wij u altijd het beste adviseren. Bel of mail ons dus gerust als u vragen heeft naar aanleiding hiervan.

Download het document vandaag nog.

Eindejaarstips 2023

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 48 tips ingedeeld…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2024

Hieronder volgt een overzicht van een aantal belangrijke fiscale voorstellen voor de vermogende DGA en de ondernemer, die met Prinsjesdag 2024 bekend zijn geworden. 1. Afschaffen van het open familiefonds…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2024

Tijdens Prinsjesdag 2023 is het Belastingplan voor 2024 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2024. Op onze website vindt u nu diverse artikelen…

Lees meer

Belastingplan 2024: Ondernemingen en dga

Vervallen belastingplicht open familiefondsen Wil een familiefonds, vaak een fonds voor gemene rekening (fgr), voor de vennootschapsbelasting zelfstandig belastingplichtig blijven, dan moet het per 1 januari 2025 aan nieuwe voorwaarden…

Lees meer

Belastingplan 2024: Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

BOR Als ondernemingsvermogen wordt overgedragen door schenking of vererving, kan dat tot heffing van schenk- of erfbelasting leiden. Om te voorkomen dat de continuïteit van een onderneming hierdoor in gevaar…

Lees meer

Belastingplan 2024: Werkgever

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding Een werkgever mag in 2023 aan zijn werk-nemers een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,21 per zakelijke kilometer (inclusief woon-werkverkeer) toekennen. Deze maximale onbelaste vergoeding wordt per…

Lees meer
Back To Top