Ga naar hoofdinhoud

Loondoorbetaling bij quarantaine na vakantie?

Moet u loon doorbetalen als uw werknemer op vakantie gaat naar een land met code rood of oranje en na terugkeer in quarantaine moet en niet kan werken?

Sinds 1 januari 2020 geldt als hoofdregel ‘geen arbeid, wel loon, tenzij de oorzaak in de risicosfeer ligt van de werknemer’. Dus als een werknemer er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met op dat moment code rood of oranje, veroorzaakt hij daarmee zelf dat hij zijn arbeid niet kan verrichten. In dat geval is verdedigbaar dat, als hij zijn werk niet kan doen, hij tijdens de periode van quarantaine ook geen recht heeft op loon.

Een verandering van de situatie tijdens de vakantie, waardoor de werknemer, na terugkeer toch in quarantaine moet, ligt niet in de risicosfeer van de werknemer. U zult dan het loon moeten doorbetalen als uw werknemer wegens de quarantaine niet kan werken.

Het is noodzakelijk dat u uw werknemers vooraf schriftelijk wijst op de gevolgen die u als werkgever wilt verbinden aan het op vakantie gaan naar een land met code rood of oranje. Wij adviseren u daarbij ook tevoren te melden dat u de werknemer zal vragen of hij naar een gebied met code oranje of rood is geweest. Dat mag u omdat u als uw wettelijke zorgplicht voor werknemers en/of klanten moet nakomen. Neem contact met ons op als u vragen heeft hierover.

Eindejaarstips 2022

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 75 tips ingedeeld…

Lees meer

Europese rechter verklaart openbaar UBO-register ongeldig

Het Hof van Justitie van de EU heeft een streep gezet door de openbare toegankelijkheid van het UBO-register. De toegang van het grote publiek tot informatie over uiteindelijk begunstigden is…

Lees meer

Einde ‘jubelton’ in zicht, onderneem nog in 2022 actie!

De regering heeft aangegeven de verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning met ingang van 2024 te willen beëindigen. Maar om het huidige vrijstellingsbedrag van € 106.671 ook in 2023 te…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag uit het koffertje van de minister van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor u op een rij. 1. Invoering verhoogd tarief en…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2023

Tijdens Prinsjesdag 2022 is het Belastingplan voor 2023 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2023. Veel voorstellen zijn al eerder aangekondigd, bijvoorbeeld in het…

Lees meer

Belastingplan 2023: Box 3

Box 3 - Kerstavondarrest In december 2021 heeft de Hoge Raad in het befaamde Kerstavond-arrest geoordeeld dat het box 3-stelsel in bepaalde gevallen in strijd is met Europees recht. Dit…

Lees meer
Back To Top