Skip to content

Miljoenennota en Belastingplan 2022

Miljoenennota 2022

Op Prinsjesdag, afgelopen dinsdag 21 september, heeft het demissionaire kabinet-Rutte III de Miljoenennota 2022 ‘Veerkracht en verder bouwen‘ bekendgemaakt.

Met een verwachte economische groei van 3,5 procent in 2022 herstelt de Nederlandse economie zich opvallend snel van de coronacrisis. Het aantal mensen met werk is hoog, het aantal faillissementen historisch laag en de staatsschuld blijft binnen de perken. Vanwege de demissionaire status doet het kabinet alleen gerichte investeringen op terreinen waar dat niet kan wachten. Zo geeft het kabinet geld uit om de klimaatverandering verder tegen te gaan. Ze investeren in de aanpak van criminaliteit, veiligheid en bescherming van bedreigde personen. En vanwege de krapte op de woningmarkt wordt voor de komende jaren een hogere bouwproductie mogelijk gemaakt.

Belastingplan 2022

Demissionair Minister van Financiën Hoekstra diende naast de Miljoenennota ook het pakket Belastingplan 2022 in bij de Tweede Kamer.  In het pakket Belastingplan 2022 staan voornamelijk kleine(re) wijzigingen waarmee het belastingstelsel wordt verbeterd. Met name in de bestaande belastingen op het gebied van wonen, werken, vergroening en het startende bedrijfsleven. Het pakket Belastingplan is daarmee beleidsmatig een stuk kleiner dan vorige jaren, passend bij de demissionaire status van dit kabinet. Heel in het kort volgen hier de hoofdlijnen.

Terecht dat hiervoor heel veel aandacht is in alle media. Maar heeft u het overzicht nog? Wij loodsen u door de belangrijkste voorstellen en zorgen dat u het overzicht niet kwijtraakt.

In diverse nieuwsberichten op deze website vindt u een korte toelichting bij de belangrijkste voorgestelde maatregelen uit het pakket Belastingplan 2022.

Hier vindt u de door het SRA samengestelde “SRA Special Miljoenennota 2022” die de belangrijkste kabinetsplannen voor u en uw bedrijf toelicht.

Eindejaarstips 2023

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 48 tips ingedeeld…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2024

Hieronder volgt een overzicht van een aantal belangrijke fiscale voorstellen voor de vermogende DGA en de ondernemer, die met Prinsjesdag 2024 bekend zijn geworden. 1. Afschaffen van het open familiefonds…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2024

Tijdens Prinsjesdag 2023 is het Belastingplan voor 2024 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2024. Op onze website vindt u nu diverse artikelen…

Lees meer

Belastingplan 2024: Ondernemingen en dga

Vervallen belastingplicht open familiefondsen Wil een familiefonds, vaak een fonds voor gemene rekening (fgr), voor de vennootschapsbelasting zelfstandig belastingplichtig blijven, dan moet het per 1 januari 2025 aan nieuwe voorwaarden…

Lees meer

Belastingplan 2024: Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

BOR Als ondernemingsvermogen wordt overgedragen door schenking of vererving, kan dat tot heffing van schenk- of erfbelasting leiden. Om te voorkomen dat de continuïteit van een onderneming hierdoor in gevaar…

Lees meer

Belastingplan 2024: Werkgever

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding Een werkgever mag in 2023 aan zijn werk-nemers een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,21 per zakelijke kilometer (inclusief woon-werkverkeer) toekennen. Deze maximale onbelaste vergoeding wordt per…

Lees meer
Back To Top