Ga naar hoofdinhoud

ML-Alert: Verlies alvast verrekenen, kan dat?

Als het jaar 2018 voor uw BV een zwaar jaar is geweest, met waarschijnlijk een fiscaal verlies tot gevolg, kunt u een deel van de verliesverrekening naar voren halen. Hoe werkt dat?

Verliesverrekening

Ondernemers weten dat de winst kan wisselen of zelfs kan omslaan in een verlies. Niet alleen door een matige omzet, maar bijvoorbeeld ook als de BV in een jaar veel kosten maakt. Tot en met het jaar 2018 wordt het fiscaal verlies van een BV eerst verrekend met de belastbare winst van het voorgaande jaar (carry back). Wat overblijft wordt verrekend met winsten in de negen (en vanaf 2019 zes) volgende kalenderjaren (carry forward).

Lang wachten

In de praktijk wordt verliesverrekening vaak laat verwerkt door de Belastingdienst en duurt het lang voordat de belastingteruggaaf volgt. Pas nadat de aangifte vennootschapsbelasting over het verliesjaar is ingediend en definitief is afgehandeld, kan het verlies worden verrekend met het voorgaande winstjaar.

Vraag een voorlopige verliesbeschikking aan

Met een verzoek om een voorlopige verliesbeschikking kunnen deze termijn worden verkort. Er wordt dan 80% van het verwachte verlies alvast verrekend. Voorwaarde is wel dat de aangifte over het verliesjaar al is ingediend. Ook moet de belastingaanslag over het jaar waarmee het verlies wordt verrekend al definitief vaststaan. De resterende 20% wordt verrekend zodra de belastingaanslag over het betreffende verliesjaar wordt opgelegd.

Ondernemersadvies van Maarschalk|Ligthart

Een verlies is al vervelend genoeg. Overleg in dat geval met uw adviseur of de jaarrekening over 2018 zo spoedig mogelijk kan worden opgemaakt. Als de aangifte vennootschapsbelasting 2018 direct daarna wordt ingediend, kunt u verzoeken om een voorlopige verliesbeschikking en een voorlopige teruggaaf krijgen.

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2024

Hieronder volgt een overzicht van een aantal belangrijke fiscale voorstellen voor de vermogende DGA en de ondernemer, die met Prinsjesdag 2024 bekend zijn geworden. 1. Afschaffen van het open familiefonds…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2024

Tijdens Prinsjesdag 2023 is het Belastingplan voor 2024 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2024. Op onze website vindt u nu diverse artikelen…

Lees meer

Belastingplan 2024: Ondernemingen en dga

Vervallen belastingplicht open familiefondsen Wil een familiefonds, vaak een fonds voor gemene rekening (fgr), voor de vennootschapsbelasting zelfstandig belastingplichtig blijven, dan moet het per 1 januari 2025 aan nieuwe voorwaarden…

Lees meer

Belastingplan 2024: Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

BOR Als ondernemingsvermogen wordt overgedragen door schenking of vererving, kan dat tot heffing van schenk- of erfbelasting leiden. Om te voorkomen dat de continuïteit van een onderneming hierdoor in gevaar…

Lees meer

Belastingplan 2024: Werkgever

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding Een werkgever mag in 2023 aan zijn werk-nemers een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,21 per zakelijke kilometer (inclusief woon-werkverkeer) toekennen. Deze maximale onbelaste vergoeding wordt per…

Lees meer

Belastingplan 2024: Vastgoed

Samenloopvrijstelling aandelentransacties In de praktijk worden onroerende zaken regelmatig via een aandelentransactie overgedragen om btw of overdrachtsbelasting te beperken. Daar waar sprake is van verplichte btw-heffing is een vrijstelling overdrachtsbelasting…

Lees meer
Back To Top