Wederindiensttredingsvoorwaarde (bij ontslag om bedrijfseconomische redenen)
De zogenoemde wederindiensttredingsvoorwaarde bestond al vóór deze crisis en geldt nog steeds. Als een werkgever minder dan 26 weken eerder het dienstverband van een werknemer wegens bedrijfseconomische redenen heeft opgezegd, is hij verplicht om deze werknemer als eerste weer werk aan te bieden onder de gebruikelijke voorwaarden, als hij weer iemand in dienst wil nemen voor diezelfde werkzaamheden.
Wettelijke vakantiedagen verplicht opnemen?
Afhankelijk van wat daarover afgesproken is, kan de werkgever zijn werknemer verzoeken om verlofdagen op te nemen in de periode van verminderde bedrijvigheid wegens de uitbraak van het coronavirus. Het is echter in de regel aan de werknemer om te bepalen wanneer hij zijn verlof wil genieten. De werkgever mag dan dus geen ‘dwang’ uitoefenen. Dit geldt voor de wettelijke minimumvakantiedagen. Ten aanzien van de bovenwettelijke vakantiedagen kan dit anders liggen, afhankelijk van wat bij cao, bedrijfsreglement of schriftelijke overeenkomst is afgesproken.
Overigens wordt het loon tijdens de (minimum)vakantiedagen doorbetaald. De werkgever behaalt dus geen extra voordeel als in de periode waarover NOW-subsidie wordt verkregen zijn werknemers vakantie opnemen. Wel heeft hij het voordeel dat als de werkgelegenheid op een gegeven moment weer aantrekt, hij minder te maken heeft met personeel dat dan verlof geniet. Eenzelfde lijn geldt ten aanzien van het opnemen van minuren.
Minuren laten maken
Minuren betekent dat de werknemer nu minder uren werkt om deze op een later moment in te halen door extra uren te werken. Dit is mogelijk op basis van vrijwilligheid, mits de uren blijven binnen de grenzen die de Arbeidstijdenwet stelt en de afspraak in overeenstemming is met bijvoorbeeld het bepaalde in de van toepassing zijnde cao, het bedrijfsreglement en de individuele arbeidsovereenkomst.