Ook steun voor DGA’S die getroffen worden door corona-maatregelen
Het kabinet wil alle ondernemers helpen in deze coronacrisis. Ook veel directeuren-grootaandeelhouders (DGA’S) zijn getroffen, maar het is vaak onduidelijk of zij ook onder de noodmaatregelen vallen. DGA’S hebben een bijzondere positie in de wet- en regelgeving. Zij zijn namelijk aandeelhouder, directeur én werknemer van hun eigen BV. Het is daardoor niet altijd duidelijk of zij ook onder de verschillende noodmaatregelen vallen die het kabinet heeft aangekondigd.
NOW-regeling geldt doorgaans niet
De nieuwste noodmaatregel is de zogenoemde NOW-regeling. Daarmee neemt de overheid 90% van de loonkosten over van zwaar getroffen ondernemingen. Maar alleen DGA’S die verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen kunnen een NOW-aanvraag doen. En vaak vallen DGA’S onder degenen die in de wet zijn uitgezonderd van de verzekeringsplicht.
TOZO, TOGS en bijzonder belastinguitstel wel
Verder is er nog de TOZO-regeling, die inkomenssteun en bedrijfskredieten regelt voor zelfstandigen. Deze regeling staat in principe wél open voor DGA’S. Voorwaarde is dat zij minimaal 1.225 uur per jaar actief zijn in de onderneming, meer dan 50% van de aandelen bezitten en financiële risico’s dragen. Ook moet de DGA aannemelijk kunnen maken dat de BV nu geen salaris kan betalen.
Het TOGS noodloket voor een eenmalige gift van € 4.000 is open voor DGA’S, mits hun BV aan de algemene voorwaarden voldoet.
Tenslotte kunnen ook DGA’S gebruikmaken van het bijzonder uitstel van belastingbetaling.
Nieuw: gebruikelijk loon tijdelijk niet toepassen!
Gepleit is om voor DGA’S de zogenoemde gebruikelijk loonregeling tijdelijk buiten werking te stellen. Dit is het salaris dat een DGA minimaal voor zijn werkzaamheden in de aangifte loonheffingen moet opnemen. Het standaardbedrag voor 2020 is € 46.000. De Belastingdienst heeft in reactie daarop aangegeven dat DGA’S die in zwaar weer zitten tijdelijk een lager gebruikelijk loon mogen afspreken met hun BV. Zij kunnen dan aan het eind van het jaar het juiste gebruikelijk loon voor het hele jaar achteraf bepalen.
Pensioenfondsen geven uitstel van betaling premies
Veel pensioenfondsen melden op hun website dat ze werkgevers willen helpen die als gevolg van het coronavirus te maken hebben met betalingsproblemen. Zij kunnen een betalingsregeling treffen met het fonds. Vaak geldt daarbij in de komende periode een milder incassoregime tot 1 juni aanstaande.
De aangepaste situatie kan als volgt worden samengevat:
- Alle werkgevers dienen normaal aangifte te doen (ook bij WTV of NOW).
- Als u nota’s en herinneringen niet voldoet, wordt automatisch contact opgenomen voor een betalingsregeling.
- Werkgevers die geen problemen ondervinden, dienen de werknemersbijdragen normaal te betalen.
- In de periode tot in ieder geval 1 juni worden wel herinneringen verzonden, maar geen aanmaningen.
Kamer van Koophandel biedt een corona-regelingen check
Op basis van een paar vragen, krijgt u inzicht in de regelingen die mogelijk op uw bedrijf van toepassing zijn. Het is een snelle check die leidt naar de belangrijkste regelingen. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er blijven uitzonderingen.
https://www.kvk.nl/download/KVK_corona_regelingencheck_tcm109-489009.pdf