NOW 2.0 gepubliceerd; vanaf 6 juli aan te vragen
Het kabinet heeft donderdag 25 juni jongstleden de nieuwe regeling voor looncompensatie bij bedrijven die hard door de coronacrisis zijn getroffen gepubliceerd. Ondernemers kunnen vanaf 6 juli bij het UWV een aanvraag doen voor de tweede ronde van de NOW-regeling.
Bedrijven die door de uitbraak van het coronavirus veel omzet hebben verloren, kunnen daarbij compensatie krijgen tot 90 procent van de loonkosten. De maatregel was in eerste instantie bedoeld voor het behoud van banen. Nu geeft de regering te kennen dat bedrijven bij de nieuwe steunronde zich moeten kunnen “aanpassen aan de huidige economische realiteit”.
Wel verplicht de regering bedrijven die meer dan twintig medewerkers willen ontslaan een akkoord te sluiten met vakbonden of andere personeelsvertegenwoordigers. Ontbreekt een overeenkomst, dan volgt voor bedrijven een strafkorting van 5 procent van het totale subsidiebedrag.
De definitieve vaststelling van NOW 1.0 zal plaatsvinden vanaf 7 oktober. Maar als ook NOW 2 is aangevraagd, dan wordt pas na het eind van het tweede tijdvak vaststelling mogelijk.
Aanvraagformulier verlenging bijzonder uitstel online beschikbaar
Hebt u in maart of april bijzonder uitstel van betaling gevraagd vanwege de coronacrisis? Dan loopt dat uitstel zeer binnenkort af. Op de website van de Belastingdienst is het online formulier voor verlenging van het bijzonder uitstel gepubliceerd. U vindt het aanvraagformulier verlenging bijzonder uitstel hier. Een schriftelijk verzoek blijft ook mogelijk.
Voor een verzoek om bijzonder uitstel van betaling voor een bedrag boven € 20.000 heeft de Belastingdienst extra informatie nodig. Ook deze informatie kunt u via het online formulier verstrekken.
Schriftelijke verzoeken die de Belastingdienst in de afgelopen weken heeft ontvangen, met de benodigde verklaring en eventueel bijgevoegde stukken, worden behandeld. U hoeft niet opnieuw een verlenging van bijzonder uitstel aan te vragen. Wanneer het schriftelijke verzoek niet volledig is, neemt de Belastingdienst contact met u op.
Sinds de invoering van de maatregelen van het kabinet om de door coronacrisis getroffen ondernemers te helpen, hebben ruim 185.000 ondernemers uitstel van betaling van belastingen gekregen. Het totaalbedrag waarvoor belastinguitstel is verleend, kwam half juni uit op ruim 10 miljard euro.
Verzamelspoedwet Covid-19 in werking getreden
Op 23 juni is de Verzamelspoedwet Covid-19 in werking getreden. In deze verzamelspoedwet wordt onder andere de verlaging van de belasting- en invorderingsrente wettelijk verankerd. Er is in de media veel commentaar geleverd op dit wetsvoorstel. Het belangrijkste bezwaar vond men dat eventuele verhogingen van de belasting- en invorderingsrente zonder parlementaire toetsing plaatsvindt. Dat commentaar heeft effect gehad. De regering heeft namelijk toegezegd om wijzigingen van het beleidsbesluit over de hoogte van de belastings- en invorderingsrente, vooraf voor te leggen aan de Tweede Kamer. Het besluit is overigens nog niet in werking getreden.