Ga naar hoofdinhoud

Update 26 maart maatregelen coronacrisis

Update vragen voor werkgevers:

  • Ontslagverbod bij beroep op Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Bij de aanvraag NOW verplicht de werkgever zich om géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt. De gevolgen van het coronavirus gelden als bedrijfseconomische redenen. Dit betekent dat u niet tegen een werknemer mag zeggen dat het contract niet verlengd wordt, omdat er geen werk is en dat ze weer terug kunnen komen als er meer werk is. Als u het loon niet doorbetaalt wordt u dus niet gecompenseerd via de NOW.
  • Nulurencontracten: De NOW is ook van toepassing op de loonkosten voor werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft. Denk aan werknemers met een oproepcontract, tijdelijke baan, flex- of nulurencontract. De duur van het dienstverband is hier geen voorwaarde voor, mits de werkgever wel het loon doorbetaalt. Het kabinet roept op om ook werknemers met een nulurencontract in dienst te houden en het loon door te betalen voor de uren die ze eerder gewerkt hebben.
  • Aanvraag voor de NOW is nog niet mogelijk. De periode waarover een werkgever tegemoetkoming kan krijgen, hangt niet af van de aanvraagdatum. Omzetverlies vanaf 1 maart komt in aanmerking voor tegemoetkoming.
  • Verlofregelingen. Als uw werknemer toegekend verlof in wil trekken omdat het bedrijf verplicht gesloten is, kunt u overwegen dit te weigeren. Dit omdat de bedrijfseconomische gevolgen van de crisis al heel groot zijn en het dan niet redelijk is om de verlofaanspraken te vergroten, terwijl niet wordt gewerkt. U kunt de werknemers ook verplicht ADV laten opnemen, voor zover daar uiteraard nog ruimte voor is.

Geen fiscale gevolgen voor pensioen zorgmedewerkers die weer gaan werken i.v.m. coronavirus

Voor zorgmedewerkers die nadat zij hun pensioen meer dan vijf jaar voor de AOW-datum hebben laten ingaan, in verband met het coronavirus weer betaald aan de slag gaan, heeft dat geen fiscale gevolgen.

Maatregelen Europese Commissie

De Europese Commissie (EC) heeft een tijdelijke regeling (tm december 2020) aangenomen waarin 5 soorten staatssteun zijn opgenomen die aan ondernemingen geboden mogen worden in verband met het coronavirus.

  1. Subsidies, belastingvoordelen instellen en voorschotten verlenen om aan een onderneming maximaal € 800.000 toe te kennen om in de directe liquiditeitsbehoeften te voorzien.
  2. Overheidsgaranties voor leningen die door ondernemingen bij banken worden aangegaan.
  3. Overheidsleningen aan ondernemingen verstrekken met een gunstig rentepercentage verstrekken.
  4. Waarborgen voor banken die staatssteun naar de reële economie doorsturen.
  5. Exportkredietverzekering: Lidstaten kunnen een kortlopende exportkredietverzekering verstrekken aan exportondernemingen die risico’s lopen omdat ze niet meer kunnen leveren of niet betaald krijgen.

Nuttige sites met corona-nieuws:

Eindejaarstips 2022

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 75 tips ingedeeld…

Lees meer

Europese rechter verklaart openbaar UBO-register ongeldig

Het Hof van Justitie van de EU heeft een streep gezet door de openbare toegankelijkheid van het UBO-register. De toegang van het grote publiek tot informatie over uiteindelijk begunstigden is…

Lees meer

Einde ‘jubelton’ in zicht, onderneem nog in 2022 actie!

De regering heeft aangegeven de verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning met ingang van 2024 te willen beëindigen. Maar om het huidige vrijstellingsbedrag van € 106.671 ook in 2023 te…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag uit het koffertje van de minister van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor u op een rij. 1. Invoering verhoogd tarief en…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2023

Tijdens Prinsjesdag 2022 is het Belastingplan voor 2023 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2023. Veel voorstellen zijn al eerder aangekondigd, bijvoorbeeld in het…

Lees meer

Belastingplan 2023: Box 3

Box 3 - Kerstavondarrest In december 2021 heeft de Hoge Raad in het befaamde Kerstavond-arrest geoordeeld dat het box 3-stelsel in bepaalde gevallen in strijd is met Europees recht. Dit…

Lees meer
Back To Top