Ga naar hoofdinhoud

Update salarisadministratie

Hierbij geven wij u een korte update van belangrijke zaken rondom salarisadministratie.

WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans); beoordeel de contracturen

Zoals u waarschijnlijk weet, wordt voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd en een vast aantal uren de lage premie WW toegepast. Hiervoor dient er een door beide partijen ondertekend contract aanwezig te zijn. Blijkt echter aan het einde van het jaar dat meer dan 30% is overgewerkt, dan wordt alsnog met terugwerkende kracht de hoge WW-premie berekend. Dit kan per werknemer een nabetaling van maximaal € 2.861,60 betekenen! De herrekening wordt meegenomen in de aangifte over december, die uiterlijk 31 januari 2021 betaald moet zijn.

Het is daarom verstandig te bezien of u de contracturen misschien tussentijds zou moeten verhogen, zodat u niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Stel u heeft een contract met een werknemer voor 8 uur per week en de werknemer blijkt uiteindelijk gemiddeld 12 uur per week te werken. Dan moet u in december 2020 herrekenen en met terugwerkende kracht de hoge premie gaan betalen voor deze werknemer! Past u de afgesproken uren in het contract tussentijds aan met een addendum, dan kunt u deze naheffing voorkomen.

Maar een addendum mag alleen gebruikt worden als de aanpassing niet tijdelijk is. Heeft u tijdelijk meer uren nodig, bijvoorbeeld vanwege de opvang van zwangerschap, dan is een addendum niet voldoende om de hoge premie te omzeilen. Neemt u in dat geval contact met ons op!

Beoordeel dus de contract uren van uw werknemers tussentijds! Werkt uw werknemer 35 uur of meer per week volgens contract, dan hoeft u overigens niets te doen, want dan is overwerk niet van invloed op de hoogte van de premie.

Oproepkrachten na één jaar vast contract aanbieden

Iedere oproepkracht die een jaar of langer in dienst is dient u een aanbieding te doen voor vaste uren. Als de oproepkracht zelf oproepkracht wil blijven, dan mag dit. Maar zorg er wel voor dat dit op papier komt te staan en laat de werknemer dat ook ondertekenen. Het niet doen van een aanbieding (of dit niet goed vastleggen) kan leiden tot hoge kosten. De werknemers kunnen in dat geval tot 5 jaar terug een contract voor vaste uren bij u afdwingen.

Signaal voor contractverlengingen

Aangezien de duur van een contract mede bepaalt of u lage of hoge WW-premie betaalt, is het van belang dat u ons informeert of een tijdelijk contract wordt omgezet en (zo ja) met welke termijn. Als dit een contract voor onbepaalde tijd wordt, dan is daar ook een “papieren” contract voor nodig om dit te mogen toepassen. U kunt uit het loonpakket een signaal (al dan niet per mail) krijgen voor ieder contract dat afloopt. Wij adviseren u dit signaal tevens te gebruiken om ons te informeren over de voortzetting van het contract.

Uitdiensttredingen; meld de reden

Bij het melden van een uitdiensttreding is het van belang dat u aangeeft wat de reden van het ontslag is. Neemt de werknemer zelf ontslag, is het contract voor bepaalde tijd geëindigd en wordt dit niet verlengd, of is de werknemer met een vaststellingsovereenkomst ontslagen? Deze reden is namelijk bepalend voor het al dan niet mogen toepassen van de lage premie WW.

WKR; benut en bewaak de vrije ruimte

Ook dit jaar mag u een gedeelte van het loon onbelast uitkeren aan uw werknemers. Het is van groot belang om ruim vóór het einde van het jaar te bepalen hoeveel van die zogenoemde vrije ruimte is benut en hoeveel ruimte er nog over is. Na afloop van het jaar bent u anders mogelijk een deel van deze belastingvrije beloningstool kwijt.

Het is handig om alle kosten die ten laste van de vrije ruimte komen te boeken op aparte grootboekrekeningen. Wanneer  u ons periodiek (bijvoorbeeld 1x per kwartaal) de grootboekbedragen (inclusief BTW) doorgeeft, kunnen wij exact voor u bepalen hoeveel vrije ruimte er op dat moment nog is…

Tenslotte

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie behoefte aan een check, waarin we het personeelsbestand doorlichten en eventuele risicogevallen voor u zichtbaar maken? Of heeft u andere vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Neem contact met ons op door te bellen naar: 023 516 06 20 of een e-mail te sturen naar: info@maarschalkligthart.nl.

Eindejaarstips 2022

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 75 tips ingedeeld…

Lees meer

Europese rechter verklaart openbaar UBO-register ongeldig

Het Hof van Justitie van de EU heeft een streep gezet door de openbare toegankelijkheid van het UBO-register. De toegang van het grote publiek tot informatie over uiteindelijk begunstigden is…

Lees meer

Einde ‘jubelton’ in zicht, onderneem nog in 2022 actie!

De regering heeft aangegeven de verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning met ingang van 2024 te willen beëindigen. Maar om het huidige vrijstellingsbedrag van € 106.671 ook in 2023 te…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag uit het koffertje van de minister van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor u op een rij. 1. Invoering verhoogd tarief en…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2023

Tijdens Prinsjesdag 2022 is het Belastingplan voor 2023 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2023. Veel voorstellen zijn al eerder aangekondigd, bijvoorbeeld in het…

Lees meer

Belastingplan 2023: Box 3

Box 3 - Kerstavondarrest In december 2021 heeft de Hoge Raad in het befaamde Kerstavond-arrest geoordeeld dat het box 3-stelsel in bepaalde gevallen in strijd is met Europees recht. Dit…

Lees meer
Back To Top