Skip to content

Vanaf 1 juli recht op aanvullend geboorteverlof

Wanneer er een kind op komst is bij (een van) uw medewerkers, is dat op zich natuurlijk prachtig nieuws. Vanaf 1 juli aanstaande heeft een partner van de bevallen moeder recht op aanvullend geboorteverlof. Tot 1 januari 2019 had deze partner slechts recht op twee dagen volledig doorbetaald kraamverlof. Hoeveel dagen of uren de medewerker wekelijks werkte, maakte hierbij niets uit.

Sinds 1 januari 2019 is dit recht al uitgebreid: partners krijgen eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. De medewerker mag deze verlofuren naar eigen inzicht binnen vier weken na de geboorte van het kind opnemen.

Vanaf 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof nog eens verder uitgebreid. Naast het geboorteverlof van een week (eenmalig de wekelijkse arbeidsduur), heeft een partner vanaf dan ook recht op vijf weken aanvullend geboorteverlof. Dit is vastgelegd in de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG). Het aanvullend geboorteverlof is maximaal vijf weken (dus vijf keer het aantal werkuren per week) en moet binnen zes maanden na de geboorte van het kind opgenomen worden én de partner moet eerst het geboorteverlof van één week opgenomen hebben. Tijdens de week doorbetaald geboorteverlof krijgt de partner het loon volledig doorbetaald. Maakt hij gebruik van het aanvullend geboorteverlof? Dan ontvangt hij gedurende het aanvullend geboorteverlof 70% van het (maximum) dagloon. Dit geldt voor alle weken dat er aanvullend geboorteverlof wordt opgenomen, dus maximaal vijf weken. De uitkering wordt door het UWV betaald aan de werkgever die het loon voor 70%) doorbetaalt aan de medewerker tijdens het verlof.

Eindejaarstips 2023

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 48 tips ingedeeld…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2024

Hieronder volgt een overzicht van een aantal belangrijke fiscale voorstellen voor de vermogende DGA en de ondernemer, die met Prinsjesdag 2024 bekend zijn geworden. 1. Afschaffen van het open familiefonds…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2024

Tijdens Prinsjesdag 2023 is het Belastingplan voor 2024 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2024. Op onze website vindt u nu diverse artikelen…

Lees meer

Belastingplan 2024: Ondernemingen en dga

Vervallen belastingplicht open familiefondsen Wil een familiefonds, vaak een fonds voor gemene rekening (fgr), voor de vennootschapsbelasting zelfstandig belastingplichtig blijven, dan moet het per 1 januari 2025 aan nieuwe voorwaarden…

Lees meer

Belastingplan 2024: Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

BOR Als ondernemingsvermogen wordt overgedragen door schenking of vererving, kan dat tot heffing van schenk- of erfbelasting leiden. Om te voorkomen dat de continuïteit van een onderneming hierdoor in gevaar…

Lees meer

Belastingplan 2024: Werkgever

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding Een werkgever mag in 2023 aan zijn werk-nemers een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,21 per zakelijke kilometer (inclusief woon-werkverkeer) toekennen. Deze maximale onbelaste vergoeding wordt per…

Lees meer
Back To Top