Skip to content

Voorkom een loonsanctie van het UWV

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) kan een loonsanctie opleggen aan een werkgever als deze niet genoeg heeft gedaan aan de re-integratie van een zieke werknemer. Als de werknemer vervolgens een WIA-uitkering aanvraagt, kan de werkgever verplicht worden om maximaal 1 jaar langer het loon door te betalen, zonder de mogelijkheid van ontslag.

Wanneer een werknemer bijna twee jaar ziek is, om precies te zijn tussen de 87e en 91e week, dient u als werkgever ervoor te zorgen dat de WIA aanvraag met het re-integratieverslag wordt ingediend bij het UWV.

Het UWV beoordeelt of aan alle re-integratieverplichtingen is voldaan. Wanneer dit niet het geval is dan krijgt de werkgever een loonsanctie. Deze is standaard voor een jaar. Wanneer de tekortkoming in de re-integratieverplichting is opgeheven kan een verkorting van de loonsanctie worden aangevraagd.

Hoe kan een werkgever voorkomen dat hij een loonsanctie krijgt?

  • Wanneer een werknemer ziek wordt is het van groot belang dat de werkgever goed kan motiveren waarom de werknemer voor zijn eigen werk ongeschikt is. Dat geeft duidelijkheid bij zowel de werkgever als de werknemer en helpt de werknemer bij zijn re-integratie. Leg deze motivering in ieder geval vast in de eigen onderlinge verslaglegging.
  • Vraag de bedrijfsarts om een duidelijke omschrijving van de beperkingen van de werknemer. Neem geen genoegen met vage beschrijvingen als “de werknemer kan niet lang staan of kan niet tillen”. Eis concreetheid zodat u adequaat re-integratie inspanningen kunt leveren.
  • Bent u het met de bedrijfsarts of met de werknemer niet eens vraag dan een second opinion aan bij een andere arbodienst of vraag een deskundigenoordeel aan bij het UWV.
  • Start tijdig met een spoor 2 zodra duidelijk is dat er in spoor 1 definitief geen mogelijkheden (meer) bestaan. Doe dat uiterlijk als de werknemer één jaar ziek. Let op: de verplichting om in spoor 1 te zoeken naar werk blijft bestaan zolang het dienstverband duurt, ook als spoor 2 al is ingezet.

De werkgever is uiteindelijk voor alle stappen in de re-integratie verantwoordelijk, dus zorg dat u het juiste doet én ook dat u voldoende doet!

Heeft u (andere) vragen op dit gebied, neem contact met ons op. Wij staan u graag te woord en helpen u bij het nemen van de juiste beslissingen.

Eindejaarstips 2023

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 48 tips ingedeeld…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2024

Hieronder volgt een overzicht van een aantal belangrijke fiscale voorstellen voor de vermogende DGA en de ondernemer, die met Prinsjesdag 2024 bekend zijn geworden. 1. Afschaffen van het open familiefonds…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2024

Tijdens Prinsjesdag 2023 is het Belastingplan voor 2024 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2024. Op onze website vindt u nu diverse artikelen…

Lees meer

Belastingplan 2024: Ondernemingen en dga

Vervallen belastingplicht open familiefondsen Wil een familiefonds, vaak een fonds voor gemene rekening (fgr), voor de vennootschapsbelasting zelfstandig belastingplichtig blijven, dan moet het per 1 januari 2025 aan nieuwe voorwaarden…

Lees meer

Belastingplan 2024: Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

BOR Als ondernemingsvermogen wordt overgedragen door schenking of vererving, kan dat tot heffing van schenk- of erfbelasting leiden. Om te voorkomen dat de continuïteit van een onderneming hierdoor in gevaar…

Lees meer

Belastingplan 2024: Werkgever

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding Een werkgever mag in 2023 aan zijn werk-nemers een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,21 per zakelijke kilometer (inclusief woon-werkverkeer) toekennen. Deze maximale onbelaste vergoeding wordt per…

Lees meer
Back To Top