De Tweede Kamer heeft recentelijk het voorstel voor de Wet betaald ouderschapsverlof aangenomen. Het wetsvoorstel regelt onder andere dat werknemers vanaf de zomer van 2022 negen weken lang een uitkering bij het ouderschapsverlof kunnen ontvangen. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de huidige situatie is dat werknemers het recht op een uitkering van het UWV krijgen als zij ouderschapsverlof opnemen.
In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is bepaald dat de werknemer voor elk kind ouderschapsverlof kan opnemen. Het maximumaantal verlofuren per kind bedraagt 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Voor 9 van die 26 weken kan straks een uitkering worden ontvangen, mits deze binnen het eerste levensjaar van het kind vallen. De uitkering is beperkt tot 50% van het dagloon van de werknemer met een maximum van 50% van het maximumdagloon.
In het wetsvoorstel wordt ook vastgelegd dat een werknemer aanvullend geboorteverlof kan stopzetten bij onvoorziene omstandigheden zoals ziekte. Bijzonder is verder dat ook niet-verzekerde werknemers, zoals directeur-grootaandeelhouders recht krijgen op een uitkering bij aanvullend geboorteverlof. Tenslotte kunnen straks álle werknemers die mantelzorgen of jonge kinderen hebben, een verzoek indienen op basis van de Wet flexibel werken.