Skip to content

Vrijstelling overdrachtsbelasting ook voor vastgoed-bv’s!

In de fiscale wetgeving bestaan diverse faciliteiten, die de overgang van een onderneming zonder al te veel ‘fiscaal geruis’ moeten laten plaatsvinden. Achterliggende gedachte daarbij is dat belastingheffing de gewenste bedrijfsopvolging niet (te zeer) mogen belemmeren.

Een bekende – en de laatste jaren veel in het nieuws zijnde – regeling is de zogeheten ‘bedrijfsopvolgingsregeling’ in de inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting. Deze bedrijfsopvolgingsregelingen zorgen ervoor dat bij de schenking of vererving van een onderneming géén of veel minder belasting is verschuldigd.

Een belangrijke vraag voor de vastgoedpraktijk in dat kader is of de exploitatie van vastgoed ook in aanmerking komt voor de bedrijfsopvolgingsregelingen. Hiervoor is nodig dat sprake is van een ondernemingsactiviteit in fiscale zin en niet van een beleggingsactiviteit. Deze vraag is sinds afgelopen vrijdag ook van belang voor de overdrachtsbelasting!

In de overdrachtsbelasting geldt een vrijstelling voor de verkrijging van een onroerende zaak bij een bedrijfsopvolging. En hoewel deze regeling is geschreven voor de overgang van een onderneming die vanuit privé wordt uitgeoefend, zoals een eenmanszaak of vennootschap onder firma, is de Hoge Raad van mening dat de vrijstelling daartoe niet is beperkt. Volgens onze hoogste rechter moet ‘door de vennootschap heen worden gekeken’ en geldt de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting ook wanneer de aandelen in een rechtspersoon (zoals een bv of nv) worden verkregen.

Deze vrijstelling voor de overdrachtsbelasting geldt zowel bij een overdracht tegen een koopsom als bij de schenking van de aandelen! Bij een vererving van vastgoed of aandelen in een vastgoedvennootschap geldt een afzonderlijke vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.

Voor de vastgoedpraktijk is van belang dat de activiteiten tijdig en op de juiste manier wordt gestructureerd, zodat bij een overdracht optimaal gebruik kan worden gemaakt van de diverse faciliteiten die er in de fiscale wetgeving bestaan.

Meer informatie?

Maar ook om ervoor te zorgen dat de continuïteit van de vastgoedonderneming is geborgd. Onze vastgoedadviseurs staan u graag bij!

Eindejaarstips 2023

Jaarlijks verschijnen in deze tijd vele verzamelingen met zogenoemde ‘eindejaartips’. Ook wij doen aan die traditie mee en bieden u hierbij onze special aan met maar liefst 48 tips ingedeeld…

Lees meer

Belangrijke fiscale voorstellen Belastingplan 2024

Hieronder volgt een overzicht van een aantal belangrijke fiscale voorstellen voor de vermogende DGA en de ondernemer, die met Prinsjesdag 2024 bekend zijn geworden. 1. Afschaffen van het open familiefonds…

Lees meer

Overzicht belangrijkste wetsvoorstellen Belastingplan 2024

Tijdens Prinsjesdag 2023 is het Belastingplan voor 2024 gepresenteerd. In dit Belastingplan staan diverse wijzigingen en belangrijke wetsvoorstellen voor het jaar 2024. Op onze website vindt u nu diverse artikelen…

Lees meer

Belastingplan 2024: Ondernemingen en dga

Vervallen belastingplicht open familiefondsen Wil een familiefonds, vaak een fonds voor gemene rekening (fgr), voor de vennootschapsbelasting zelfstandig belastingplichtig blijven, dan moet het per 1 januari 2025 aan nieuwe voorwaarden…

Lees meer

Belastingplan 2024: Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

BOR Als ondernemingsvermogen wordt overgedragen door schenking of vererving, kan dat tot heffing van schenk- of erfbelasting leiden. Om te voorkomen dat de continuïteit van een onderneming hierdoor in gevaar…

Lees meer

Belastingplan 2024: Werkgever

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding Een werkgever mag in 2023 aan zijn werk-nemers een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,21 per zakelijke kilometer (inclusief woon-werkverkeer) toekennen. Deze maximale onbelaste vergoeding wordt per…

Lees meer
Back To Top