In augustus 2021 heeft de Tweede Kamer het voorstel voor de Wet betaald ouderschapsverlof aangenomen. Deze wet is op dinsdag 2 augustus 2022 ingegaan wat betekent dat werknemers, tot het kind 1 jaar is, negen weken lang met verlof kunnen gaan, waarbij 70% van het salaris wordt uitbetaald. Dit gaat het UWV uitkeren.
Er bestonden al andere regelingen, zoals:
- Zwangerschapsverlof: zes weken
- Bevallingsverlof: tien weken
- Geboorteverlof: vijf dagen (100% doorbetaald) en vijf weken (70% vergoed)
Boven op de bovenstaande regelingen geldt vanaf nu het ouderschapsverlof. Het maximumaantal verlofuren per kind bedraagt 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Voor 9 van die 26 weken wordt een uitkering ontvangen van het UWV, mits deze binnen het eerste levensjaar van het kind vallen.
Goed om te weten:
- De nieuwe regeling geldt alleen voor ouders in loondienst. Zzp’ers hebben hier dus geen recht op.
- Het betaalde ouderschapsverlof geldt niet alleen voor ouders waarvan het kind na 2 augustus wordt geboren. Het geldt ook voor werkende ouders die in het afgelopen jaar een kind hebben gekregen (zolang het kind nog niet 1 jaar is geworden en als de ouders hier nog recht op hebben).
Wat betekent het ouderschapsverlof voor de werkgever?
Als uw werknemer ouderschapsverlof wil opnemen, kunt u voor uw werknemer de WAZO-uitkering voor betaald ouderschapsverlof aanvragen (vanaf 9 augustus 2022). De uitkering vraagt u achteraf aan. Dit betekent dat u, nadat uw werknemer voor minimaal 1 keer het aantal uren van zijn werkweek verlof heeft opgenomen, de uitkering aanvraagt.
Meer informatie over het betaalde ouderschapsverlof vindt u op de website van het UWV.